neveq_new

BIODIT със серия А финансиране от фонда за рисков капитал NEVEQ

Българската компания BIODIT приключи серия А финансиране от фонда за рисков капитал NEVEQ. Компанията планира да насочи инвестицията за комерсиализация на продуктите си в България и на международните пазари, както и за продължаване на развойната си дейност. От фонда вярват, че BIODIT има потенциал да се превърне в един от водещите производители и доставчици на иновативни биометрични решения за различни вертикали като сигурност в автомобилния сектор, автоматизация на дома, банкиране и контрол на достъпа.

Изпълнителният директор Юлиан Софрониев планира да увеличи екипа на BIODIT и да продължи да развива дейността на компанията. „Първоначалната ни цел е Европа, защото познаваме пазарите и имаме директни контакти със застрахователни компании и дистрибутори. Следващата стъпка е в посока Азия и Африка, където през последните три години има тенденция за огромен ръст за използване на биометрична технология.”, коментира Софрониев и дава пример с най-малко 20 африкански страни, които през последните години са използвали подобна технология по време на изборите си.

Инвестицията бе направена от фонда за рисков капитал NEVEQ II, който е част от NEVEQ Capital Partners. Те разполагат с над 40-годишен инвестиционен опит и екип, изграден от изявени индустриални лидери от региона. Компаниите, с които работят, са базирани главно в Източна Европа с фокус върху България, Румъния, Сърбия и Турция.