stock_market_509614932-1080x627

Юлиан Софрониев: Българските компании не знаят за преимуществата от излизането на БФБ

„Българие е може би единствената страна в ЕС с 0% капиталов данък. Моите наблюдения са, че мениджмънтът на повечето български компании не знае за предимствата, които предоставя публичното предлагане у нас“, това заяви изпълнителният директор на BIODIT Юлиан Софрониев. Той разказа за предизвикателствата по пътя от частна към публична компания пред представителите на над 20 динамично развиващите се компании, инвеститори, представители на пенсионните фондове, юристи и банкери. Работната среща-дискусия е първата подобна, организирана от БФБ по инициатива на BIODIT с активното съдействие на един от водещите инвестиционни посредници – компанията Карол.

Юлиан Софрониев посочи, че идеята за подобна среща е породена от факта, че има много компании като BIODIТ, които се развиват динамично от фазата на стартап към скеъл ъп, но имат нужда от достъп до пазари и капитал, за да растат. „В Българи и в Източна Европа като цяло липсват и големите инвеститори, и големите пазари както е в САЩ. Нямаме „умните пари“ и няма как да следваме пътя на компаниите от Долината, но можем да следваме наш собствен път. Публичното предлагане тук дава гъвкавост и може да осигури капитала, от който компаниите имат нужда, за да продължат да се развиват“, каза още управителят на BIODIT. Според него излизането на борсата дава възможност на инвеститори, които не са имали инструмента да инвестират в дадена компания, да го направят и да имат равни права с останалите.

За излизането на BIODIT на БФБ изпълнителният директор на компанията сподели, че процесът не е сложен, въпреки забавянето, породено от проблемите в Търговския регистър тази година. Сред преимуществата на тази стъпка Софрониев акцентира на: освобождаването от данък върху капиталовата печалба и ниската ставка от 5% данък върху дивидентa. BIODIT се очаква да бъде и първата компания, която ще се възползва от ваучерната програма за подкрепа на МСП за листването на фондовата борса.  От БФБ подчертаха и предстоящия старт на пазара за растеж на борсата, който дава възможност за набирането на капитал до 1 млн. евро без проспект.