despacho-direccion

Биометрията – бъдещето за хотелите?

В хотелиерството някои неудобства изглеждат неизбежни. Няма как да не Ви се е налагало да чакате безбожно дълго за чекиране в хотел, докато персоналът проверява документите Ви и подробностите. По същия начин повечето от нас добре познават чувството да са пред врата на стаята си след дълга вечер и да се окаже, че са загубили картата си или тя упорито отказва да бъде прочетена от устройството…

Помощта е на един пръст разстояние. Биометричните технологии вече са широко използвани на летищата – през август 2019 г. American Airlines стана най-новият въздушен превозвач, който въвежда биометрични системи за бординг – и няма причина подобни технологии да не могат да бъдат внедрени в хотели, което прави процесите като регистрация и отключване на стаята бързи и безпроблемни.

Биометрията в практиката
В редица случаи всъщност те вече се използват. Хотелите, клиенти на BIODIT, от години предлагат достъп до стаите чрез регистрация с пръстов отпечатък. Биометричните технологии дават удобство, сигурности и оптимизиране на разходите. Освен това хотелите създадат технологично изживяване за гостите, които
отключват врата си само с пръст.

Сигурност
Какво обаче мислят потребителите за тези технологии? Отзивите към момента са положителни. Проучване за 2019 г. на пазарноизследователската и консултантска фирма Atmosphere Research Group установи, че 68% от гостите на хотели в САЩ са посочват, че биха използвали биометрична система за чек-ин, спрямо 65% през 2018г., докато същите цифри за гостите във Великобритания са били 62% през 2019г., спрямо 58% през 2018 г.

Удобство
Гостите на хотелите, които използват биометричната система на BIODIT посочват, че удобството да не носят карти или чипове е най-важната полза от използването на биометрични данни за влизане в хотелската стая, последвано от сигурността и спокойствието, което изпитват, когато знаят, че в стаята им може да се влезе само с техния пръстов отпечатък.

Въпреки, че в България сме едва в началото на използването на биометрия в хотелите, ние от BIODIT вярваме, че решението и технологията ни скоро ще стане масово.