3d carsec

Biodit Global Technology спечели финансиране по “Хоризонт 2020” за революционно устройство срещу шофирането в нетрезво състояние

Biodit Global Technology е първата българска компания, спечелила самостоятелно финансиране за свой проект от програмата за иновации и наука на ЕС “Хоризонт 2020” в област Транспорт. Производителят на биометрични решения за сигурност получи една от най-високите оценки с идеята си за устройството PREVENT, предотвратяващо стартирането на превозно средство от водач в нетрезво състояние.

„Щастливи сме, че нашето иновативно изобретение получи европейска оценка и финансиране. Това е голямо признание за екипа, който работи върху проекта. Около 25% от всички смъртни случаи по пътищата на Европа са свързани с употреба на алкохол от водачите на МПС. Ето защо, ние от Biodit се стремим да осигурим адекватно решение на проблема с шофирането в нетрезво състояние чрез разработването и внедряването на иновативно блокиращо двигателя устройство при наличие на алкохол у водача“, посочва изпълнителният директор на Biodit Glоbal Technology Юлиан Софрониев. Системата интегрира две иновативни технологии, които никога не са били прилагани в едно устройство до момента – неинвазивен тест за откриване на алкохол в кръвта на водача и биометрична идентификация. Устройството е безопасно, хигиенично и прецизно. Съвместимо е със всички съществуващи марки и модели МПС и има допълнителено ниво на сигурност за предотвратяване на опитите за манипулация.

Статистиката в Европа е повече от притеснителна – само през 2014 г. 25 700 души не са се завърнали повече в домовете си, а повече от 200 000 души са пострадали сериозно при пътнотранспортни произшествия, заради управление на МПС в нетрезво състояние. Внедряването на PREVENT на масовия пазар ще бъде повратен момент за автомобилната индустрия в борбата за спасяването на човешки живот чрез предотвратяване на шофирането след употреба на алкохол.

В момента проектът на Biodit Global Technology е на Етап 1, по време на който компанията ще очертае стратегията за развитие и комерсиализация на продукта.