brandins

5 причини да преминете към отчитане на работно време с биометрия

Биометричните системи за отчитане на работното време набират популярност по цял свят.
Какъв потенциал и приложение имат, ще разгледаме по-долу. 

Какво представляват биометричните системи за контрол на достъп?

Биометричните системи работят с физически характеристики като пръстови отпечатъци, форма на лицето, ирис или форма на очите, или дори гласово разпознаване. Чрез тях служителите се регистрират в системата за отчитане на работното време. 

Най-често срещаният тип биометрична система за отчитане на работното време работи с пръстови отпечатъци. Устройството сканира пръстов отпечатък и проверява за съвпадение със запис в базата данни на съответната система. Сензорът в системата на BIODIT отчита различни характеристики от повърхността на пръста и създава уникален код, вместо изображение на отпечатъка.  Така всички потребители са записани в системата под формата на 16-тичен код. 

След като изяснихме същността на технологията, вероятно се питате какви са предимствата от използването на този вид система за разлика от обикновените системи за изчисляване на работното време?

Намалява злоупотребите

Все още много компании използват системи с карти и чипове за отчитане на работното време. А в работата си с български компании се натъкнахме на доста случаи, в които служителите се вписват ръчно на хартия в големи присъствени книги. 

Проблемът с тези системи е, че много често колегите се прикриват един друг за закъснения, дори и отсъствия от работа. На пръв поглед може би не изглежда голям проблем, но над 75% от компаниите в Съединените щати съобщават, че губят средно 5% от приходите си заради подобни практики. 

Пример от нашата практика е клиент с производствена база и над 300 служители на смени. След като замениха присъствените книги с биометричната ни система, болничните и отпуските във фирмата му се вдигнаха с няколко процента. Т.е. няколко процента от служителите са се покривали, като в същото време са получавали възнаграждение. 

Прикриването между колеги може да доведе и до спад в морала на целия екип – помислете как бихте се почувствали, ако знаете, че някой колега закъснява всеки ден и никога не бива порицан, защото негов приятел го покрива, докато Вие сте винаги навреме и това също така остава незабелязано. 

Но, тъй като пръстовият отпечатък на всеки човек е уникален, можете да сте спокойни, знаейки, че сте елиминирали ефективно възможностите за подобни злоупотреби от списъка си с притеснения.

Увеличава сигурността

Биометричните данни са уникални. Човек никога не може да промени пръстовите си отпечатъци, така че този тип идентификация е трудно, ако не и невъзможно, да бъде фалшифицирана. Разбира се, никоя система не е на 100% непробиваема, но биометричните системи, особено тези, които използват кодиране и криптиране на данните, се доближават най-много до пълна сигурност.  

Опростява вписването

Вписването в система за отчитане на работното време трябва да е лесено, а с биометричните системи това е точно така. Няма пароли, които да трябва да запомните или да трябва постоянно да Ви създават нова, ако често забравяте своята. Когато служител се вписва и маркира присъствието си, данните се изпращат автоматично към софтуера Ви за изчисляване на работните часове. 

Освен това служителите могат просто да сканират пръст за секунди и да продължат напред. Притеснението постоянно да се пази карта или ключ – отпада, а работодателят не се тревожи от пробив в сигурността, както когато служител  загуби ключовете или картата си. Отпадат и разходите за подновяване и издаване на нови пластики и ключове. 

Пести време

Ръчното проследяване на работното време отнема много време и ресурси, но тъй като часовете на човек се отчитат директно в системата, отчитането се превръща в автоматизиран процес. На счетоводството и отдела за човешки ресурси може да им отнеме доста време, за да обработят ведомостите, ако трябва постоянно да коригират грешките. Автоматизирането на част от процеса ще спести време и енергия на екипа Ви, за да можете да се съсредоточите върху по-важните неща. 

Повишава прецизността

Софтуерът на системата автоматично събира данни и има много по-малко място за човешка грешка. Не е необходимо ръчно да се въвежда време в електронна таблица или да се сортират данните от всички карти – места, където често се появяват грешки. Всичко вече е въведено за Вас А някои системи, като нашата, разполагат и с мониторинг в реално време.Освен това служителите ще бъдат по-открити, когато им се налага да си тръгнат по-рано или да закъснеят малко, без да се налага да се правят ръчни актуализации.

Трябва ли да преминете към отчитане на работно време чрез биометрична система?

Определено отговрът е – да. Биометричните системи за отчитане на работното време могат да спестят на бизнеса Ви много време, ресурси и пари. А ТУК  може да научите повече за предпочитаното решение на BIODIT.