reasons-change-banks-1068x713

Биометрията разкрива нови възможности за банките?

Иновациите имат много форми. Те правят света около нас да изглежда по-добре, да работи по-бързо и да бъде по-полезен за компании, потребители и общности. Биометричните технологии са на пазара от много време, но последните технологични разработки водят до значително въздействие с нови приложения, особено при банковото дело и плащанията.

Наскоро компанията Fingerprints проведе интереснo проучване сред банки и потребители по целия свят. Проучването разкрива богатството от възможности за банковите институции, които въвеждат биометрични технологии. От вдигане нивото на удобство до увеличаване на приходите, ето някои от начините, по които банките могат да се възползват от новите технологии.

Удобство и стил

75% от анкетираните в банкови институции виждат биометричните устройства с разпознаване на пръстов отпечатък, като най-удобния и лесен за употреба метод за сигурност, който същевременно предлагат най-доброто потребителско изживяване. Както се вижда от високия процент на възприемане на пазара на смартфони, потребителите оценяват тази технология. Това, че не трябва да помните или използвате ПИН код, е ключово предимство.

Нещо повече, банките и финтех компаниите залагат все повече на новаторския дизайн на картите – от вертикална ориентация до златни инкрустации и изцяло метални карти. Биометричните технологии са перфектното допълнение към един модер hi-tech стил, а популярността им е ключов двигател за възприемане от потребителите.

79% от банките посочват лимита на безконтактните картови плащания като основен недостатък.

Увеличаване на стойността на транзакциите

Както показва мотивацията зад тестовете на NatWest във Великобритания и Société Générale във Франция, възможността да се премахне ограничението за безконтактни плащания е огромно предимство. Биометричните разплащателни карти предлагат сигурно решение за „бракуване на лимитите“ и реализиране на истинския потенциал на безконтактност. Обратната връзка от текущите тестове също показва повишена стойност на транзакциите при използване на биометрични карти.

 

75% от банковите респонденти посочват биометричните технологии с разпознаване на пръстов отпечатък, като най-удобния и лесен за употреба метод за сигурност.

 

На стъпка пред конкурентите

100% от включилите се в проучването са запознати с биометрични разплащателни карти, но само 24% считат себе си за напълно информирани. Банките, които желаят да инвестират в научни изследвания и да поставят приоритет над биометричните технологии в своя път към иновациите, имат възможността да изпреварят конкурентите си.

Премиум оферта

Що се отнася до внедряването, 56% от анкетираните банки, планират да въведат биометрични разплащателни карти, като платена услуга за високия клас клиенти. Това дава възможност да се увеличат приходите от плащания, както и добавяне на ясно предимство спрямо конкурентите.

Решаване на потребителските съмненията за сигурността

Сигурността на безконтактните карти е една област, в която банките и потребителите не са на едно мнение. Въпреки че само 57% от банките смятат, че сигурността е основният проблем около безконтактните карти, това е основното притеснение на потребителите. Плащанията, удостоверени с биометрични данни чрез мобилни устройства и карти, са ефективно решение, което спомага за изграждането на доверие в потребителите. Последните проучвания на Gemalto, показват, че 86% от анкетираните смятат, че биометричните разплащателни карти са по-сигурни от традиционните с чип и ПИН код.

Обединение на онлайн и офлайн плащанията

Друго предимство от въвеждането на биометрични технологии е привеждане в хармония на потребителското изживяване – през мобилни, онлайн и физически магазини. Фокусът върху пътя на потребителите през последните няколко години е голям. Предоставянето на тромави и смущаващи варианти за разплащане е сигурен начин за загуба на клиенти и приходи. Респондентите смятат това за особено важно при по-младите и технологично ориентирани потребителски сегменти, виждащи най-новата, готина, иновативна, биометрична карта като чудесен спътник в мобилното си и забързано ежедневие.

Действието е по-добро от бездействието

Биометрията има огромен потенциал за въвеждане на иновации в банковите институции. Разгръща нови пътища за повишаването на приходите; отговаря на опасенията на потребителите относно сигурността; подобрява потребителското изживяване. Всичко това е постижимо в краткосрочен и средносрочен план.

От вход само с пръст в офиса или дома, до стартиране на автомобила с едно докосване, възможностите на биометричните технологии са много. Докато чакаме да видим как и дали банките ще се възползват от всички тези предимства, може да разгледате нашите биометрични решения