bank_biometric_verification

Биометричните данни вече са стандарт за повечето банки и мобилните им портфейли

През последната година в България онлайн плащанията с карти бележат над 160% ръст в категории като бързооборотни стоки, продукти за бита, спортни продукти и техника, сочат данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА). Безконтактните плащания като дял от всички картови плащания бележи нови рекорди в цял свят, а страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са шампиони по този показател с 89% дял на безконтактните плащания при средно 84% за Европа.

Това налага и безкомпромисни мерки за сигурност. Същевременно точно през този период навлезе окончателното изискване на ЕС за спазване на новата регулаторна рамка (PSD2) за по-голяма сигурност на плащанията чрез задълбочено установяване на идентичността на клиента (Strong Customer Authentication – SCA), за която банките и търговците се подготвяха от месеци.

Още през 2019 г. едно от проучванията на Mastercard показа, че над 46% от потребителите биха предпочели да одобряват трансакциите си не с пароли, пинове и смс, а лесно и интуитивно – с палец или лице през приложението си за мобилно банкиране. Освен удобството, което естествено насърчава дигиталните плащания, и сигурността, биометричната верификация води до съществено намаляване на отказаните трансакции и по-добро клиентско изживяване. Към днешна дата половината от българските издатели са внедрили този начин за улеснение и сигурност на картодържателите.

Източник: Investor